maanantai 29. marraskuuta 2010

BRÄNDÄYSTÄ JA MEIKKEJÄ

Kaikki ovat varmaankin viime aikoina lukeneet ja kuulleet miten Suomea voisi brändätä. Yhtenä tavoitteista on mm. nostaa luomun kulutusta vuoteen 2030 mennessä siten, että puolet ruokatuotannosta olisi luomua. Moni on jo epäuskoisena kommentoinutkin ettei tällaista tule ikinä tapahtumaan. Mutta miksi ei?

Siksi, koska suomalaiset eivät osta tarpeeksi luomua. No ei varmasti osta eikä tule ostamaan näillä hinnoilla. Johan sen näkee siitäkin, että koulut eivät pysty nostamaan luomun osuutta ruoissaan, koska budjetti ei anna myöden. Toki ymmärrän viljelijöitä, joiden on saatava tienestinsä. Mutta, en ymmärrä kauppiaita. Eri ketjuissa ja kaupoissa kierrellessä huomaa selkeästi onko kauppias luomumyönteinen vaiko -kielteinen. Jälleen haluan nostaa esille parhaan luomupäivittäistavarakaupan eli keskustan Sokoksen S-marketin. Siellä valikoima on loistava ja on ymmärretty, että luomua halutaan myös myydä eikä vain esitellä. Hinnat ovat järkeviä Suomen mittapuun mukaan. Mutta menepä vaikka Herttoniemen K-Herttaan huviksesi katsomaan mitä tarkoittaa kiskurihinta. Myydään samaa tavaraa aivan eri hintaluokissa, se ÄRSYTTÄÄ!

En muista miehen nimeä, joka brändäykseen kommentoi, että suomalaiset pitäisi saada ostamaan ensin luomua, ennenkuin voidaan ajatellakaan luomuviljelyn laajenemista. Nyt olisi sitten hyvä aika osoittaa niitä tukia luomuviljelijöille, jotta suomalaiset pystyvät ostamaan luomua. Ei luomun pitäisi olla mikään luxustuote, vaan normaalisti valittavissa oleva tuote muiden joukossa.

Olen niin monen kanssa keskustellut tästä asiasta "luomun hinta", että voin jo sanoa galluppini kertovan, että luomua ostettaisi, mutta ei ole yksinkertaisesti varaa. Otetaanpa vaikka esimerkiksi paprika; 2 luomupaprikaa maksaa n.3-4 euroa. Arvaapa paljonko sain tavallisia paprikoita sillä hinnalla? Täyden pussillisen, olisikohan siihen 8 tai 9 mahtunut.Voitteko kuvitella? Luomukurkku on n.3 euroa, kun tavallisen saa jopa 50 centillä. Surullista...

Kiva yksityiskohta brändäysehdotuksissa oli mielestäni seuraava meille kuluttajille: Vaadi lähikauppaasi luomua. Jos kauppias ei tähän suostu, kirjoita paikallislehteen mielipidekirjoitus. Juuri näin! Muita ehdotuksia voitte käydä lukemassa täältä.
Kyllähän tuolla säästäisi pitkän pennin, jos ei ostaisi luomua. Mutta minun valintani on nauttia puhtaista elintarvikkeista, jotta voin elää terveempänä. Siitä olen valmis maksamaan.

Tulipa vielä mieleen, kun muutama viikko sitten kohistiin siitä, etteivät raskaana olevat saisi käyttää meikkejä. Kaksi miestä keskustelivat tästä jonossa ja toinen kertoi jo keskustelleensa asiasta työpaikallaan ison porukan kanssa. He olivat tulleet johtopäätökseen, että hulluja ne on jotka luomumeikkejä sitten menevät käyttämään, koska luomuahan ei testata mitenkään. Niissä ne kaikki myrkyt on!
Että tällaisella asteella on suomalaisten luomutietous...

Vielä vilpitön pyyntö meikkiasiassa; olen kauhuissani katsellut, kun jo ekaluokkalaisille laitetaan meikkejä naamaan. Itse siirtäisin sen vähintään ylä-asteen puolelle ja ainakin yritän omalle ekaluokkalaiselleni kertoa kuinka kaunis hän on ilman meikkejä, ne ovat aikuisten juttuja. Jos jostain syystä silti meikkaatte pieniä lapsia, käyttäkää luomua ja luonnollisia merkkejä. Älkää altistako heitä myrkyille, jotka tutkitustikin voivat imeytyä ihon läpi verenkiertoon. Mielestäni tämä on aikuisen vastuulla.

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

LUOMUHEDELMIEN YLISTYS


En pystyisi varmaankaan elämään ilman luomuhedelmiä ja nimenomaan tässä paino kohdalla Luomu. Olen monesti testannut maun puolesta ei-luomua ja luomua rinnakkain ja kyllä, voittajan voittekin arvata. Luomuhedelmän maku on yksinkertaisesti selkeämpi ja aidompi.

En nykyään itse osta ollenkaan tavishedelmiä, koska ne ovat niiiin kyllästettyjä kemikaaleilla ja torjunta-aineilla, että sen voi maistaa ja tuntea. Millainen kiilto esim. jää käsiin, kun käsittelet appelsiinia? Puhumattakaan vaikkapa viinirypäleistä, joissa on sellainen vahakerros ettei pesemälläkään lähde.

Moni myös saattaa vaikkapa luulla olevansa allerginen kyseiselle hedelmälle, kun reaktion aiheuttaja onkin päälle ruiskutettu aine... Esim." viinirypäleiden
kuljetuslaatikoissa käytetään yleisesti natriumvetysulfiittia homehtumisen estämiseksi. Tästä tulee rypäleen pintaan rikkihapoketta, joka voi aiheuttaa oireita sulfiitille herkille henkilöille, esimerkiksi astmaatikoille. Peseminen vähentää sulfiittien määrää, mutta ei poista sitä kokonaan". Näin kertoo Evira.
Suosittelen valitsemaan aina luomua, kun pystyy. Silloin voi syödä omenat ja päärynätkin kuorineen ja saa enemmän vastinetta rahoilleen vitamiineina. Jos valita pitäisi, valitsisin kaikki ohutkuoriset luomuna, koska ainakin maalaisjärjen mukaan niihin helpommin imeytyy myrkyt myös hedelmälihaan.

Eviran sivuja tutkiessani törmään luonnollisestikin hokemaan "ne ovat sallituissa rajoissa". Mitäs sitten kun syöt kymmentä eri hedelmää, jotka on ruiskutettu kymmenillä eri aineilla, millainen on kuormituksesi? Tällaisesta en löytänyt mitään tutkimusta, vinkatkaa jos tiedätte.

On se kumma kun varsinkin lapsilla on nykyään niin paljon allergioita ja herkkyyksiä, tarvitaan astmapiippuja ja sairastellaan lähes tauotta??? Herätys vanhemmat ja kasvattajat! Lopettakaa se lisä- ja torjunta-aineiden syöttö lapsillenne, jotta he voivat elää huolettomampaa ja terveempää elämää!

Maistakaapa vaikka punaista Royal Gala-luomuomenaa, se on ehdoton suosikkini, kuin karkkia! Itsepuristettu luomu-appelsiinimehu, taivaallista! Eikä ole tullut vastaan sen enempää toukkia kuin myrkytetyissä versioissa, jos jotain pikkukaverit huolestuttavat.

keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Etsintäkuulutettu hyvä hiuslakka !


Vihdoinkin olen löytänyt hiuslakan ja muotovaahdon, joita ei tarvitse heittää roskiin muutaman kokeilun jälkeen. Myrkyttömien muotoilutuotteiden valikoima on Suomessa surkea. Kaikki Laverat, Logonat ja Santet olen käynyt läpi ja ne ovat yksinkertaisesti toinen toistaan huonompia. Ei ole pitoa, lakka jämähtää hiuksiin niin ettei shampoollakaan lähde, hiukset tuntuvat heti likaisilta jne...
Turhautuneena tilasin kokeeksi Jason naturalin hiuslakkaa ja muotovaahtoa iHerbista. Ja taidanpa tilata uudestaankin :)).Muotovaahdosta huomaa heti, että antaa föönauksella tukea ja lakka pitää kutrit ojossa eikä tahmaa.
Olikohan lie Laveran lakka jota olin melkein pullollisen käyttänyt, kun kampaaja ihmetteli miksei saa hiuksiani olleenkaan puhtaan tuntuisiksi. Ainoa syy tähän saattoi olla lakka ja kun heivasin sen roskiin, alkoi myös hiusten kunto kohentua. Mitäköhän ihmettä se sitten sisälsi? Harmi ettei ole pulloa jemmassa.
Olisiko teillä kellään vinkkejä löytyykö Suomesta muita merkkejä, jotka oikeasti toimivat?