lauantai 5. helmikuuta 2011

VIHREÄ TEEMA: RUOKA

Toisena vihreänä teemana on tietysti ruoka.

Lähdetään aluksi siitä, että sitä ei menisi roskikseen.
Luin juuri MTT:n teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan jo puolikkaan ruispalaleivän tai yhden kinkkusiivun päätyminen roskiin aiheuttaa suuremman ympäristökuormituksen kuin ruokien pakkausten valmistus ja jätehuolto. Käsittämätöntä! Luulenpa, että myös pakkausten kokoja voisi pienentää ettei ruoka kerkeä pilaantua ja mene sen takia roskikseen.

Ymmärrän hyvin lähiruokaperiaatteen, mutta yhtä asiaa siinä en. Monesti rinnastetaan luomu- ja lähiruoka; "meidän ravintola käyttää luomua ja lähellä tuotettua ruokaa".Miten nämä liittyvät toisiinsa? Paitsi jos ruoka ei ole sekä luomua että lähiruokaa, mitä se harvoin onkaan. Luomu on puhdasta, lähiruoka ei ole sen puhtaampaa kuin muukaan myrkkylannoitettu. Hyvä asia on lähellä tuotettu, mutta sen terveellisempää se ei ole kuin kauempana tuotettukaan. Tosin joillain kuluttajilla on juuri tuosta rinnastuksesta tullut vaikutelma, että se on oikein turvallista ja puhdasta. Erinäisiä keskusteluja olen käynyt asiasta ja kuunnellut. Näin ihmisiä johdetaan taas harhaan ja kauemmaksi luomusta.

Myönnän, olen fanaattinen luomun suhteen. En voisi kuvitella ostavani kaupasta ei-luomuja vihanneksia tai hedelmiä kuin hätätilanteessa. Sama pätee kaikessa, mitä vain saa luomuna. Edelleen odottelen sitä margariinia...
Voisiko joku tässä samalla valaista tietämätöntä? Miksi moni vegaani käyttää voita, vaikka siinä on maitoa? Eikö se ole ristiriitaista? Monesti ulkomaillakin törmää vegaaniruokiin, joissa on silti voita, kummallista mielestäni.

Ruoanlaitossa kannattaa myös pohtia sähkönkulutusta. Miten voisin samalla uuninlämmityksellä valmistaa monia ruokia? Ja viimeistään siinä vaiheessa, kun kodinkoneita vaihtaa, voisi nähdä hieman vaivaa ja etsiä ne laitteet ekologisimmasta päästä. Muistathan valita ekosähköä!

Yksi asia, mihin olen kiinnittänyt viime aikoina huomiota, on mikron käyttö. Suosittelen, älä käytä ollenkaan. Vaikka se onkin energiatehokas, mikro tappaa ruoan. Niin nopealla kuumennuksella kaikki hyvät vitamiinit tuhoutuvat ja jäljelle jää vain vatsantäytettä. Yhtä hyvin ja terveellisemmin ruoan saa lämmitetyä uunissa tai hellalla.

Syksyllä käyty keskustelu koulujen kasvisruokapäivästä oli varsin huvittava, tai oikein sanottuna olin raivoissani siitä. Mielestäni asettelu pitäisi saada juuri toisinpäin; kerran viikossa lihaa, joka sekin luomua, ja loppuina päivinä herkullista täysipainoista kasvisruokaa. Kunhan tuo vanhempi keittäjä/päättäjäsukupolvi vaihtuu, ehkäpä sitten voimme jo alkaa oikeasti ajattelemaan maapallon hyvinvointia emmekä eläimenhimoa. Ja rohkeutta päätösten tekoon!
Vaikka lapseni syökin koulussa normiruokaa, hänelle on kerrottu kotona lihansyönnin vaikutuksista maapallolle ja toivon niiden tietojen muhivan ajatuksissa...Nyt vielä ne nakit ja lihapullat ovat ykkösiä ;).

Itse odotan nyt innolla kevään alkua, jotta viimeinkin pääsisin istuttelemaan omia syötäviä pihalle. Kasvimaani ei järin iso ole, mutta kaikkihan on kotiinpäin. Ruukkupuutarhalla voi tietysti laajentaa ja viime kesänä en esim. parvekkeelle laittanut ollenkaan kukkia, vaan kaikenlaisia yrttejä yms. Hyvien syötävien lisäksi niistä lähti mieletön tuoksu!

2 kommenttia:

  1. Kukaan vegaani ei syö voita, koska kyseessä ei silloin ole vegaani. Voita sisältävät ruoat ei ole vegaanisia.

    VastaaPoista
  2. Uskopa pois, että syö.
    Tätä olen itsekin kummastellut...

    VastaaPoista