perjantai 31. joulukuuta 2010

LUOMUJOULUN muistelot


Vaikka Joulusta on "jo" viikko ja vuosi kovaa vauhtia vaihtumassa, palaisin vielä hetkeksi Joulun tunnelmiin.

Tänä vuonna ostin ensimmäistä kertaa Ruohonjuuresta soija- ja vehnäproteiinista tehtyä "kalkkunaa". Vieraittemme mielestä oli yllättävänkin hyvää, mutta itse en siitä kovastikaan innostunut, jäi kyllä kokeiluksi. Väkisin söin sinapin kanssa ettei ruokaa menisi roskiin, mutta en kyllä toista kertaa osta. Maku oli pahvinen.Viime jouluna tein pähkinä-tofumureketta, joka oli ehkä vieläkin pahempaa. Jos joku siis on löytänyt hyvän kinkunkorvikkeen, vinkkejä kaivataan!

En välitä muutenkaan hirmuisesti perinteisistä jouluruoista, joten nautinkin kasviksiin perustuvan modernimman joulupöydän laittamisesta. Ensi Jouluksi aion kaivella lisää raakaravintoresptejä. Luonnollisestikin kaikki ruokamme oli valmistettu luomusta ja siitä sain ehkä suurimman tyydytyksen. On vain niin upeaa, kun tietää syövänsä puhtaita elintarvikkeita! Mietiskelin myös miten voisin enemmän valmistaa itse ja kokeilinkin tehdä mm. torttujen luumuhilloa. Siitä tuli oikein mainiota; 300g luomuluumuja,jotka pehmitin keittämällä vähässä vedessä(vähemmän energiaa olisi kulunut, jos olisin muistanut laittaa yöksi likoamaan), soseutus ja sopivasti perunajauhoja sekaan. Yhtään sokeria ei tarvinnut, mutta kanelia ripsautin hieman.Täydellistä, ei ainoatakaan E:tä eikä ylimääräistä sokeria. Ensi vuonna kokeilen tehdä torttutaikinan speltistä ;). Kunhan vain silloin jo saisi luomumargariinia Suomestakin!!

Muutamaa tummaa luomusuklaata ostin kaupasta, mutta muut teimme itse. En ollutkaan aiemmin kuorruttanut taateleita tummalla suklaalla, mutta siitä muodostui ehdoton hitti perheessämme.Vaikka taatelit eivät kaikille maistu paljaaltaan, maku on aivan eri suklaakuorrutuksella, kokeilkaapa!

Piparit leivoimme speltistä, mutta niistä tuli hirmu helposti murenevia, ehkä laitoin liikaa jauhoja. Olen vuosien varrella kokeillut montaa reseptiä, sitä täydellistä löytämättä, mutta nyt kyllä jään muokkaamaan tämänvuotista ja julkaisen reseptin, kun se on täydellinen. Speltin maku on ihanan pehmeä ja ravintoarvot kohdillaan.

Lapsiperheessä ei lahjavuorta näköjään voi oikein estää tulemasta. Tärkeintä mielestäni on kuitenkin, että lahjat ovat tarpeellisia, eikä turhaa krääsää. Olin myös iloinen, että paketoimme ekologisesti ja lajittelimme kaiken.

Tämän vuoden Joulun saldo oli mieleinen; kaikki läheiset koolla, enemmän luomua ja itsetehtyä, kierrätysprosentti lähes 100%, vähemmän ruokaa roskiin ja hyväntekeväisyyteenkin riitti vaatteita sekä rahaa! Näistä koostui meidän Joulumieli 2010!

2 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa teidän joulunne :) Itsekin olen tyytyväinen, etten intoutunut turhan krääsän ostoon, eikä läheisiltäkään tullut turhaa tavaraa. Oikein hyvää uutta vuotta 2011 ja kiitos hyvästä blogista :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi, että jaksat lueskella vaikka aikani ei annakaan myöden kirjoittaa niin paljoa, kuin haluja olisi.
    Uutta vuotta innolla odottaen,
    Maarit

    VastaaPoista