keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

2.KYSELYN TULOKSET

Tulos on varsin selkeä: yli puolet vastanneista on sitä mieltä, että luomu on liian kallista. Yhdyn vastanneisiin! Mutta miksi se on niin? Taitaa olla loputon oravanpyörä -> kun on liian korkeat hinnat, luomu ei mene kaupaksi, eikä tuottaja voi laskea hintoja. Näin ainakin kotimaisilla tuottajilla, mutta entäs tuontielintarvikkeet? Kuten olen jo aiemmin maininnut, olin aikeissa perustaa luomukauppaa ja olen tutustunut ulkomaisten ja kotimaisten tukkureiden hintoihin perinpohjin. Ymmärrän kyllä, että jokainen tavoittelee maksimaalista voittoa, mutta moni tuote on rajusti ylihinnoiteltu. Voisiko olla mahdollista, että hieman hintoja laskemalla, menekki olisi suurempi ja sitä myötä myös kauppiaan tulot? En tiedä, onko missään muussa maassa luomu näin kallista. Valistakaa, ken tietää. Itse rakastan mennä muualla Euroopassa kauppaan ja todeta, että luomuhinnat ovat hyvin lähellä ei-luomuja. Ja luomua saa jopa tarjouksena, mihin en ole täällä IKINÄ törmännyt normaalissa ruokakaupassa.
Toinen asia, joka tuli ilmi, on että edelleen kaupoista on vaikea löytää luomua. Olin ehkä hieman huonosti muotoillut kysymyksen, koska nyt vasta tajusin, että se voi tarkoittaa kahta asiaa; joko kaupoissa on liian vähän luomutuotteita taikka ne on vaikeasti löydettävissä hyllyistä. Itse päätin nyt pistää kampanjan pystyyn, toivottavasti yhdytte tähän! Jos luomutuotetta ei ole merkattu kunnolla hyllyn hintalappuihin, esim. vihreillä kehyksillä, annan palautetta. Palaute lähtee myös siitä, että luomuvihannekset ja -hedelmät eivät löydy samasta paikasta, vaan ne on ripoteltu ympäri osastoa. Myös, jos jokin haluamani tuote tyystin puuttuu, on palautteen paikka. Tähän asti olen antanut palautetta päivittäistavarakaupoille, joilla on mielestäni hyvin kattava luomuvalikoima. Erityisen hyvänä pidin mm.Helsingin Asematunnelin S-markettia. Hiljattain se remontoitiin, enkä ole vielä perehtynyt nykyiseen tilanteeseen, mutta toivottavasti on vielä yhtä kattava. Eli: antakaa kauppiaille palautetta niin risuina kuin ruusuinakin, jotta luomut löytyvät ja pysyvät kaupoissa!

2 kommenttia:

  1. Itse olen huomannut että jotkut luomutuotteet ovat hiukan halventuneet. (vuodessa-kahdessa noin 1-2€)

    Joka tietenkin antaa taas "voimaa" ostaa jatkossakin luomua, kun miettii että ehkäpä hinta taas tippuu hiukan. Ja tuote pysyy ainakin valikoimissa.

    Samassa kyseisessä kaupassa kesäisin luomu tomaatit ovat normi tomaatteja halvempia.

    Pirkka sarjan luomutuotteen ovat mielestäni hnta-laatu suhteeltaan hyviä. Ei liian kalliita ja normaali tuotteisiin verrattuna ei kovinkaan suurta eroa ole havaittavissa. Jos vetaa muita luomu merkkejä normi tuotteisiin.
    (esim. jauhot, suklaa)

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä Pirkoista, kiva että edes jotain saa suht edullisesti!

    VastaaPoista