perjantai 31. joulukuuta 2010

MIKSEI ILOTULITTEIDEN RÄJÄYTTELYÄ KIELLETÄ VÄHINTÄÄN YKSITYISHENKILÖILTÄ??


Tuota kovasti ihmettelen. Toki ammattilaisten ilotulitteet ovat kauniita katseltavia, mutta pärjäisimme kyllä varmasti ilman niitäkin.

Huolestuttavaa toki on ihmisten vammautuminen ilotulitteista, mutta myös luonto huolettaa minua paljon. Vaikka ilotulitteiden myrkkyjä tutkitaan, en voi millään uskoa, että esim. Kiinan tehtaissa kiinnitetään huomiota myrkyttömyteen, raketin "arvot" piilevät muualla.

Kun Joulun alla lehdissä ja keskustelupalstoilla käytiin vuoropuhelua raketeista löytyneistä myrkyistä,Turvatekniikan keskus Tukesin kommentit olivat aivan käsittämättömiä; yli-insinööri Harri Roudasmaan mukaan myrkkykysymys on sivujuttu. Normaali kuluttaja altistuu niihin vain yhtenä iltana vuodessa, joten siitä ei ole akuuttia hengenvaaraa. Ja sisältäväthän ne muitakin myrkkykemikaaleja kuin löydetyt lyijy ja HCB, mm.raskasmetalleja. Siis mitä????

Myrkyt ovat siis tiedostetusti sallittuja? Ei mene jakeluun!
Ehkä kuluttajan altistus ei tosissaan ole suuren suurta, mutta entäs valmistajat ja luonto? Mitä tapahtuu, kun raketti on räjähtänyt? Eikö ne jätökset ja myrkyt fysiikan lakien mukaan putoa alas? Ja mitä alhaalla on? Luonto, metsät ja vedet. Ei kai kukaan väitä etteivät raskasmetallit vaikuta maaperään ja vesistöön? Sinne mistä marjat poimitaan ja kalat ongitaan? Olenko väärässä?

Vetoomus siis sinulle luonnonystävä, valista myös ystäviäsi tästä tärkeästä asiasta ja lahjoittakaa ilotuliterahat hyväntekeväisyyteen! Ja huom: Jos valatte tinaa, käyttäkää viimevuotiset uudestaan, sekin kun on ongelmajätettä.

Ihanaa vuodenvaihdetta ja kemikaalittomampaa vuotta 2011!!

2 kommenttia:

  1. Ilo -sanan voi jättää jo pois.
    Tulitteet sisältävät kovia myrkkyjä. Ihmiset eivät tiedä, mistä ne ihailemansa värit ja valot tulevat: metalleista, suuri osa raskasmetalleista.

    Perkloraattia niissä on runsaasti. Se on kovan luokan kilpirauhasmyrkky:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Perkloraatti

    Lisäksi pienhiukkasia ja dioksiineja, joiden muodostama sankka savu voi jäädä leijumaan ympäristöön tuntikausiksi. Pienhiukkaset pääsevät verenkiertoon ja sydämeen ja aiheuttavat sydänkohtauksia ja tulppia. Pienet partikkelit voivat nylytiedon mukaan kulkeutua nenän hajuepiteelejä pitkin aivoihin.

    Tässä joitain linkkejä alustukseksi. Minusta EU voisi ottaa aiheen käsittelyyn ja bännätä tulitteet Euroopassa. Ahkeralla kansalaisvaikuttamisella voimme päästä huomattaviin tuloksiin. Liity facebookin Ilotulitus on turhake -ryhmään, sitä on tarkoitus kasvattaa ja terävöittää, toivottavasti !

    http://www.londonair.org.uk/LondonAir/guide/Fireworks.aspx

    http://www.youtube.com/watch?v=3nx5yr2GnGk

    http://www.backcountryattitude.com/toxic_fireworks.html

    http://en.wikipedia.org/wiki/Fireworks#Pollution

    http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194659797871/artikkeli/lapaisi+tukesin+testit+-+ilotulitteista+loytyi+syopaa+aiheuttavaa+myrkkya.html

    http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kotimaa/1194660239990/artikkeli/ilotulitteiden+myrkyt+eivat+kiinnosta+tukesia+-+koeammunnat+kiinnostaa.html

    MUUTAMA MINUUTTI PYROTEKNISTÄ OSAAMISTA = ÄLYTÖN MÄÄRÄ SAASTETTA

    Saatte seuraavina päivinä saastesateen niskaanne. Se sisältää perkloraattia, bariumia, strontiumia, rikkiä, lyijyä, alumiinia ...

    TEKES EI VALVO RIITTÄVÄSTI TULITTEIDEN SISÄLTÖÄ. NE VOIVAT SISÄLTÄÄ SYÖPÄÄ AIHEUTTAVIA AINEITA JA LYIJYÄ - JA NÄIN ON TODETTU TAPAHTUNEENKIN (ks. Aamulehti yllä).

    VastaaPoista
  2. Olen täysin samaa mieltä, että yksitysihenkilöille ei sasi myydä ilotulitteita. Niiden myyntipitäisi kieltää kokonaan j antaa näytökset esim kaupunginosayhdistyksille, jotka huolehtisivat mm. jätteistä, jotka nykyään jäävät luontoon, esim vesistöjen rannoille, kuten mm. Kuopiossa. Kansalaisaloite eduskuntaan, tarvitaan ainoastaan 50 000 ääntä.

    VastaaPoista