sunnuntai 21. helmikuuta 2010

EDULLISIA PERUSRUOKATARPEITA LUOMUSTA


Kuten jo mainitsinkin, mielestäni luomuruoka on kallista Suomessa. Ja ehkäpä, jos kulutus ei nouse, eivät hinnatkaan tule laskemaan. Itse tilaan vihanneksia ja hedelmiä Ekolon kautta. Siellä toimii viikottainen luomukori-tilaus, josta voit pyytää lisätietoa sähköpostilla helsinki@ekolo.net. Lyhyesti se toimii näin: saat sähköpostiisi listan tilattavista tuotteista. Tilaus tulee tehdä keskiviikkoaamuun mennessä ja noutaa torstai-iltapäivänä. Etuna tässä on sekin, että siellä on yleensä tuotteita, joita hyvin harvoin tavallisten kauppojen hyllyiltä löytyy; esim.verigreippiä ja -appelsiineja, mangoa...Tuotteet ovat myös tuoreampia, kun tulevat suoraan tukusta.
Lisäksi ostan hedelmiä ja vihanneksia pääasiassa Prismasta, koska ne ovat edullisempia ja vaihtuvuus on parempi kuin K-kaupoissa.Molemmista kaupoista tosin löytyy sitten hyviä perustarpeita luomuna jopa mielestäni edullisesti. Näitä ovat jauhot, hiutaleet, öljyt,ketsupit ja tomaattikastikkeet, kananmunat,linssit, siemenet, pastat ja jopa jotain erikoisempiakin. Kuvassa niistä muutama esimerkki: Sysmän luomu viljapihviaines on suosikkini. Se on hyvänmakuinen jo itsestään, mutta vaihtelun vuoksi voi lisätä vaikkapa porkkanaa, pinaattia tai jauhelihaa, mielikuvitus rajana. Valmistukseen tarvitset lisäksi vain vettä. Toinen kiva uusi tuttavuus on Napapiiri Organicsin mustikkakiisselijauhe.Pussillinen jauhetta vain lisätään kiehuvaan veteen. Itse laitan jauheen kannun pohjalle ja kaadan vedenkeittimestä vettä päälle hyvin sekoittaen. Maun mukaan voi sitten lisätä vielä marjoja.
Pirkalla on hyvä tomaatti-basilikapastakastike ja Rainbow:lla oliiviöljy sekä pikapuuropussit. Paistamiseen sekä leipomiseen käytän Virginon kylmäpuristettua rypsiöljyä.Jos papuja ei jaksa liotella ja keitellä, hyviä vaihtoehtoja löytyy Bionalta säilykkeinä, on kikherneitä, papusekoituksia jne. Nämä maistuvat ainakin meillä paremmin kuin itsekeitetyt vaikkei niihin ole lisätty mitään. Samaisen tuottajan maissisäilyke on meillä suosittu. Tosin säilykkeitähän ei pitäisi turhan usein syödä, jos pelkää purkista liukenevia aineita(kuten allekirjoittanut). Liddlistä yllättäen löytyi alle 2 euroa maksava mansikka- ja vadelmahillo. Myös Ikeassa käydessä kannattaa katsoa ruokapuolta, koska sieltä löytyy mainioita luomutuotteita. Itse hamstraan aina mukaani hyvää luomukahvia.
Kaikki edellä mainitsemani tuotteet ovat n.1-4 euroa maksavia, riippuen tietysti kaupasta. Ideana tässä jutussa siis se, että voihan luomunkäyttämisen aloittaa hieman edullisemminkin, kun vähän katselee kaupassa hintoja ja vertailee eri tuottajien välillä.
Kerrottehan myös omista suosikeistanne,
mukavia löytöretkiä kauppoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti