torstai 25. helmikuuta 2010

LUOMUMAUSTEET


Olen käyttänyt jo kauan luomumausteita. Tällöin ei tarvitse altistua mausteiden säteilytykselle (vitamiineja saattaa kadota) taikka arominvahventeille ja maut ovat todella aitoja. Sonnentorilla ollaan onnistuttu mielestäni parhaiten. Koska mausteet on paketoitu kuten kuvassa, kaadan ne sisällä olevasta pussista nättiin lasipurkkiin. Sonnentor on itävaltalainen luomuyritys, joka valmistaa, mausteita, teetä, kahvia, keksejä jne. Heidän kotisivunsa ovat erittäin kattavat. Kuvia ja tarinoita löytyy viljelijöistä lähtien. On upeata nähdä kuvia paikoista, jossa käyttämäsi mausteet kasvavat! Pääsisinpä joskus paikan päälle, siellä kun järjestetään myös tutustumiskierroksia...
Meillä Sonnentor-suosikkimauste nro 1 on valkosipulirakeet, ne ovat niin helppokäyttöisiä ja maukkaita. Lisäksi käytän paljon paprikaa, inkivääriä, currya, indian spice mixiä, kurkumaa, grillimaustetta sekä yrttejä. Myös kanelia ripsottelen sinne tänne, koska se on aitoa ceyloninkanelia eikä kassiakanelia, jossa on maksalle myrkyllistä kumariinia. Leivontaan löytyy erinomaiset kardemumma ja aito vaniljajauhe. Kurkumasta vielä sen verran, että sen sisältämä kurkumiinihan on terveydelle hyödyllistä. Kurkumiini mm. auttaa ruoansulatusta, on vahva antioksidantti, hillitsee tulehduksia ja hoitaa maksaa. Sonnentoria löytyy ainakin Ruohonjuuresta sekä Ekolosta. Myös Ekolon nettikaupassa on ihan ok valikoima.
Toinen kiva lisä maustamiseen ovat Kallo foodsin luomu-kasvisliemikuutiot, joita löytyy montaa eri makua; valkosipuli+yrtit, ranskalainen sipuli, tomaatti+yrtit, sieni, vähäsuolainen kasviskuutio ja hiivaton vaihtoehto, ehkä jostain kaupasta vielä muitakin. Omat suosikkini ovat kolme ensimmäistä. Käytössä olen oppinut, että kuutio täytyy murustella, ei voi kokonaisena heittää ruoan sekaan, muuten jää osaksi sulamatta. Muita mausteita ei juurikaan ruoka kaipaa, ovat niin täyteläisiä. Ainakin Ekolo ja Punnitse & Säästä myyvät näitä.
Oletko löytänyt muita hyviä luomumausteita?
Kaikki innolla kokeilemaan uusia makuja!

2 kommenttia:

  1. Linkitin sinun blogisi Lähi ja luomuruoan ystäviiin fb:n t. Eila

    VastaaPoista
  2. Katso Steenbergs.co.uk - muuten hyvä, mutta toimitus suomeen £25.00 :(

    VastaaPoista