maanantai 28. maaliskuuta 2011

NÄILLÄ MEIDÄN PERHE PITÄÄ OMEGAT TASAPAINOSSA


Tässäpä neljän suora, joita löytyy aina kotoa.

Kotimainen kylmäpuristettu luomu-rypsiöljy on siitä kiva, että sitä voi käyttää myös paistamiseen ja leivonnassa korvaan sillä kovemmat rasvat. Maku on tarpeeksi mieto, jotta sitä voi myös lorautella lapsen ruokaan ilman, että hän sitä huomaa ;).
Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä sanotaan olevan kaikista ruokaöljyistä vähiten "pahoja" tyydyttyneitä rasvoja.
Meillä käytetään kuvassa olevaa Kotipellon öljyä sekä toista kotimaista Virginoa.Maussa en ole huomannut eroa, mutta Kotipelto on yleensä hieman edullisempi.
Molemmille miinusta muovisista pulloista, joita inhoan!

Kookosöljy on niin ihanan monikäyttöistä, että tekisi mieli ripotella purnukoita ympäri huushollia. Keittiössä soveltuu paistamiseen, leivontaan ja tyttäreni tykkää ottaa lusikallisen nuoleskeltavaksi. Itse tykkään laittaa sitä voinapiksi puuron päälle, lisänä kanelia ja siinä on gurmeeta kerrakseen!
Ihovoiteena käytän kookosta päästä varpaisiin. Kuivat sääret ovat ihanan pehmoiset parin käsittelyn jälkeen. Ja se tuoksu, tiedän, jakaa mielipiteitä, mutta mulle se on yksi lemppareista.
Kookosöljyn terveellisyydestä kiistellään paljon sen tyydyttyneiden rasvahappojen takia. Voit käydä lukemassa täältä terveysvaikutuksista ja pähkäillä mitä tässä pitäisi uskoa. Itse uskon, että rasvakeskustelu jatkuu vielä pitkään vilkkaana...

Kylmäpuristettua oliiviöljyä löytyy myös kaapista. Olen maistellut muutamaa kallimpaa, mutta koska en ole isoja makuvivahteita huomannut, olen päätynyt ostamaan lähes poikkeuksetta Rainbowta. Tästäpä tulikin mieleen, että olisi hauskaa päästä sellaiseen oliiviöljyjen maisteluun. Ehkä siinä jo oppisi erottamaan jyvät akanoista. Tai jos vaikka järjestäisi kotona, jokainen vieras toisi pullollisen, hauskaa!
Oliiviöljy on tunnetusti Välimeren maiden ruokien perusta ja kaikki varmaankin jo tietävät, että kyseinen ruokavalio on todettu terveelliseksi. Mielestäni Knossos-öljyn sivut ovat niin onnistuneet, että sieltä kannattaa käydä lueskelemassa faktoja.

Viimeisimpänä uusin löytö Ekolosta. Aivan loistava BioPlaneten Seesamiöljy. En pysty salaattiani enää syömään ilman tätä. Maku on niin hieno ja mieto etten ole ennen tällaista maistanutkaan.
Käytän siis kuumentamattomana kuten neuvotaankin; salaattiin, wokkiin, vihannesten päälle. Sopii kuulema myös ihonhoitoon, mutta en ole vielä testannut. Olisikohan lie ollut 6€:n paikkeilla 2,5dl:n pullo eli tuplahintainen verrattuna oliivi-ja rypsiöljyyn, mutta ehdottomasti hintansa väärti!

Tiedän, että moni karttaa edelleen rasvoja jottei lihoisi. Nykytietämyksen mukaan kumminkin hyvälaatuiset rasvat auttavat painonhallinnassa, joten rohkeasti vaan kokeilemaan uusia makuja! Eihän sitä tarvitse hulluna lorotella, pari lusikallista päivässä riittää.
Ja kyllä se vaan on niin, että kauneus tulee sisältä päin; öljyt tekevät hyvää ihon kunnolle sisäisestikin.

Onko muut löytäneet omia suosikkiöljyjään? Vinkit jakoon!

6 kommenttia:

  1. Meillä käytetään oliivi- ja kookosöljyä päivittäin. Rypsiöljy on jäänyt pois suuren omega 6-pitoisuuden takia, uskon sen olevan enemmän haitallista kuin hyödyllistä keholle.

    Ulkoisesti käytössä on manteliöljy, jota käytän sekä meikinpoistoon että kosteustasapainon säilyttämiseen kasvoilla :)

    VastaaPoista
  2. Mistä tuota kookosöljyä saa ja paljoko tuollane puteli maksaa? :)

    VastaaPoista
  3. Luomurypsiöljyä paistohommiin, avokado/vehnänalkio/hamppu/pellavansiemenöljyjä tahnoihin, salaattiin yms. kylmiin ruokiin ja puuron silmäksi.

    Kookosöljyä en osaa käyttää (en tiedä, mitä ajatella siitä, haju tökkii jne.) ja sama juttu oliiviöljyn kanssa, en ole koskaan sitä "oppinut" käyttämään.

    VastaaPoista
  4. Näyttääpä tutulta! Mulla on samoja tuotteita käytössä. Ruoanlaiton lisäksi käytän tuota luomukylmäpuristettua rainbow-oliiviöljyä klassisessa hieronnassa väliaineena. Tähän asti paras! Seesamöljyä käytän esim. silmänympärysiholle ja vartalolle. Pitäisi testata vielä sen toimivuus hieronnassa. Kookosöljyä käytän herkkumysliin oliiviöljyn kanssa ja kosmetiikan tekoon. Rypsiöljy ei ole tällä hetkellä luomua, mutta kylmäpuristettua ja opiskelukaverin pelloilta lähtöisin eli lähiruokaa. Kokeilin sitä myös itsetehtyyn saippuaan ja toimii siinäkin.

    VastaaPoista
  5. Vinkki:
    Livette Gourmet -merkkinen Naturel Kylmäpuristettu rypsiöljy on tummassa lasipullossa, jossa se säilyy optimaalisesti.

    VastaaPoista
  6. Ihania vinkkejä!
    Kookosöljyä saa vaikkapa Prismasta n.5,5€. Myös kaikki ekokaupat myyvät sekä ainakin Life-luontaistuotekaupat.
    Jos omasta kaupasta ei löydy, aina kannattaa pistää kauppiaalle pyyntöä, ainakin minulla on hyvin toiminut.
    Itse olen hieman myös pähkäillyt tuon rypsiöljyn kanssa. Voisiko joku puolestapuhuja valistaa, kun osa on puolesta, osa vastaan.
    Kiitos!
    Mistä muuten löytää Livette Gourmet-merkkiä?

    VastaaPoista