sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

TÄTÄ EN TIENNYT ENERGIANSÄÄSTÖLAMPUISTA

Nyt tuntuu kyllä kuin olisi puulla päähän lyöty...
Uusimmassa Luontaisterveyslehdessä on juttu, jonka mukaan energiansäästölamput aiheuttavat jopa terveysongelmia. Sen mukaan yliopiston tutkija Mikko Ahonen on tutkinut sähkömagneettisten kenttien biologisia vaikutuksia sekä ihmisillä että kasveilla.

Toki tiesin, että lamput sisältävät elohopeaa ja olinkin juuri siksi niin innoissani uutisesta, että niitä saa alkaa palauttaa kauppoihin. Tällöin yhä vähemmän päätyisi saastuttamaan luontoa. Mutta, energiansäästölamput sisältävät myös muita vaarallisia kemikaaleja, joita haihtuu hengitysilmaan lampun palaessa.

Ne myös luovat suhteellisen vahvan sähkömagneettisen kentän läheisyyteensä, jolle sitten altistumme. Mitä huonompilaatuisempi lamppu, sitä enemmän suosituksen ylittäviä arvoja.

Energiansäästölamppu tuottaa 100 hertsin taajuutta, joka on pulssimaista säteilyä. Tällöin valo sammuu ja syttyy lukemattomia kertoja sekunnissa. Joillekin tämä voi aiheuttaa migreeniä ja päänsärkyä. Lisäksi on todettu iho-oireita, väsymystä, ja masennusta. Jopa englantilainen epilepsiajärjestökin on raportoinut energiansäästölamppujen lisänneen epilepsiakohtauksia.

Mikä siis neuvoksi? Valitse halogeeni- tai led-lamppuja. Niissä ei ole pulssimaista säteilyä. Onneksi Led-lamppujen hinnat ovat jo hieman laskeneet.

Tutkija Mikko Ahonen tekee muutakin hyvää työtä; hänellä on mm. tarkoituksena saada Suomeen kouluja, joissa olisi terveellisempi valaistus ja lasten mikroaaltokuormitus mahdollisimman pieni.KIITOS!!

1 kommentti: